top of page

מידע כללי 
 

כאנשי מקצוע המכירים את התחום מקרוב אנו עובדים ישירות עם מטופלים על מנת לקבל ביקורת ישירה כדי לשפר את החוויה הטיפולית עבורם.
חברת קאניה מאגדת שנים של ניסיון גלובלי בתחום הקנאביס הרפואי ואנו מבינים את הבעייתיות של השוק ומאמינים שניתן לשנות ולפתח פתרונות המבוססים על שקיפות, עקביות, יצירת רצף טיפולי והיצע קבוע ואחי
ד של זני קנאביס שונים.

אנו דוגלים בגישה שבה למוצרים יש הסמכה, עקביות וזמני מסירה קבועה. למטופלים שלנו יהיה היצע קבוע של זנים שטובים להם לטיפול הספציפי שלהם. המוצרים שלנו עוברים את הבדיקות המחמירות ביותר ונבדקים על ידי מעבדות ואנשי המקצוע אשר יוודאו כי איכות התפרחות והמוצרים שלנו הם ברמה הכי גבוהה על מנת שאתם, הלקוחות שלנו תהיו מרוצים ותזכו לטיפול טוב, מדויק ואחיד.

קנאביס אינו רשום כתרופה ומוגדר כ"סם מסוכן "בהתאם לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] 1973 (עברית). לצד זאת, ישנן עדויות המצביעות על כך שקנאביס עשוי לסייע לחולים הסובלים ממצבים רפואיים מסוימים ולהקל על כאביהם. 

הרפורמה / הסדרה של תחום הקנאביס הרפואי הינם תהליכים ייחודיים בעלי רבדים מורכבים ביותר אך לטובת המטופלים, יש לקדם את ההליכים והתקנות באחריות וכדין, בהתאם לפקודת הסמים המסוכנים.​

הסדרת תחום הקנאביס הרפואי בישראל היא בשלביה הראשונים והתהליך הינו מורכב, ייחודי ומושקעים מאמצים ניכרים לקידומו, כגון מתן טיפול רפואי על פי שיטות ונהלים רפואיים מוסדרים וכמו כן ארגון וחדשנות במטרה להקים מערך אספקה רחב. 

מטרת רפורמת הקנאביס הרפואי ("המדיקליזציה") היא להסדיר את תחום הקנאביס הרפואי בישראל ולהנגיש את תהליכי רישוי הטיפול, העיסוק והמחקר ותפקיד הרפורמה הוא לקצר את זמני ההמתנה ולהנגיש את השירות והרכש של מוצרי קנאביס למטופלים.

הרפורמה מסדירה מספר ממשקים במקביל כאשר העיקריים שבהם הם: רישוי טיפול בקנאביס למטרות רפואיות, רישוי העיסוק בתחום הקנאביס ורישוי מחקר ופיתוח קנאביס.​

בהתאם לכך משרד הבריאות והיק״ר - היחידה לקנאביס רפואי (IMCA - Israeli Medical Cannabis Agency) פועלים על פי עקרונות רפואיים ובאופן דומה למקובל בתרופות רפואיות רשומות:

  • קנאביס מאושר גם אך ורק לאינדיקציות שבהן נצבר מידע מספיק על מנת להבטיח באופן סביר שהוא אכן עוזר ובטוח.

  • כשם שמשרד הבריאות לא יאשר ייצור תרופה ללא יסוד מדעי מתאים לבטיחותה ויעילותה וללא תנאי ייצור נאותים, כך גם לגבי קנאביס רפואי.
     

האינדיקציות הרפואיות הנכללות בשלב זה הן אלה שצברו מספיק מידע על מנת לאפשר אישור שגרתי של קנאביס לצורך טיפול רפואי ומשרד הבריאות והיק״ר מוכנים לבחון את האפשרות להרחיב את טווח האינדיקציות המאושרות לשימוש בקנאביס.

בישראל יש את שיעור חולי הקנאביס הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה ובמסגרת הרפורמה, נעשות פעולות רבות על מנת לייעל ולזרז את תהליכי הרישוי וההנגשה בתחום.
 

רישיון הטיפול בקנאביס למטרות רפואיות
 

בשנת 2016 פרסם משרד הבריאות את חוברת המשנה של קנאביס רפואי ומדריך רפואי IMC-GCP למנהל משרד הבריאות (המכונה גם "הספר הירוק", עברית בלבד) שכלל מתודולוגיה קלינית המיועדת לרופא המטפל עם קנאביס רפואי. המסמך מכיל מידע נרחב בנושא הקנאביס הרפואי ונועד להדריך ולסייע בהתאמה אישית של הטיפול בקנאביס רפואי.

רופאים רבים מהשירות הציבורי הוכשרו והוסמכו על פי מתודולוגיה קלינית זו (בבתי החולים, קופות החולים ובמוסדות הבריאות) שיכולים לתת טיפול ולהנפיק רישיונות להחזקה ושימוש בקנאביס רפואי.

בנוסף, הוקם ממשק ממוחשב שבו הרופאים והחולים יוכלו לעדכן ולהזין ישירות את המסמכים הרפואיים שלהם, ולאחר שמסמכים אלה נבדקו והרישיונות אושרו יחד עם הוראות המשלוח המצורפות, ("המרשמים"). לחלופין, ניתן להגיש בקשה להחזקת קנאביס רפואי  שיבדק על ידי הסוכנות לקנאביס רפואי באמצעות מומחים רפואיים וכל מקרה ייבדק לגופו ויוחלט אם להנפיק רישיון רפואי לטיפול בקנאביס. ֿכחלק מהרפורמה, החולים יוכלו לרכוש את מוצרי הקנאביס הרפואי בבתי המרקחת המורשים.

רישיון עיסוק בקנאביס

 

​במסגרת הרפורמה ניתנה ליזמים הזדמנות להגיש בקשה לרישיון לעסוק בתחום הקנאביס הרפואי כחלק משרשרת האספקה של מוצרי קנאביס "בדרגה רפואית / Medical Grade" בבתי המרקחת.

מוצרי הקנאביס שאושרו לייצור והפצה חייבים לעמוד בסטנדרטים גבוהים ומקצועיים, כפי שנוסחו על ידי משרד הבריאות בהליכי האיכות - חוזרי המשנה של מנכ"ל משרד הבריאות והנהלת היק״ר והם חייבים להיות באיכות טובה ובעלי ריכוזים ידועים ומפוקחים. אחידות זאת תאפשר לרופא המטפל שהוכשר לשם כך לרשום קנאביס רפואי, ולמטופלים - לרכוש אותו בבית המרקחת.

בעתיד יהיה ניתן להפיץ גם מוצרים אחרים, אם בתצורות אחרות ו/או בריכוז אחר של מרכיבים, ככל שיאושר על ידי משרד הבריאות.​העיקרון המנחה והמשותף, שאי אפשר ואסור לוותר עליו או להקל בו: המוצר שמגיע למטופל חייב להיות תוצאה של הליכי עבודה תקינים, כמקובל ברפואה והרכב המוצר ומאפייניו חייב להיבדק ולעמוד בתקנים מחמירים.​

 

שימוש רפואי

​​ב2018 פורסם מחקר תצפית שנערך בישראל עם מטופלים מבוגרים לקנאביס רפואי. על פי תוצאות המחקר שבוצע על ידי חוקרים מבית החולים סורוקה ואוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע בשיתוף עם חברת "תיקון עולם" דווח כי כ-94% מהמטופלים חוו ירידה חדה ברמת הכאב שהם חשים.

המחקר תיצפת על יותר מ-2,700 מטופלים בני 65 ומעלה מתחילת 2015 למשך כמעט שלוש שנים ומצא כי 93.7% מהמטופלים דיווחו לאחר חצי שנת טיפול על שיפור ברמת הכאב שהם חשים מרמה של 8 לרמה של 4 בסולם המדרג את מידת הכאב בערכים של 0-10.

 

לפני הטיפול דיווחו 79% מהמשתתפים במחקר על איכות חיים רעה או רעה מאוד. כחצי שנה לאחר הטיפול הגדירו 58% מהמשתתפים את איכות חייהם כטובה או כטובה מאוד. וכ-60% מהמטופלים תיארו את הטיפול בקנאביס רפואי כמוצלח.

מחקרים נוספים בעולם מראים כי טיפול בקנאביס רפואי יכול לשפר את מצב המטופלים במצבים של כאבים כרוניים והתכווצויות שרירים. וכמו כן יעיל בהפחתת בחילות במהלך כימותרפיה* ושיפור התיאבון. מטופלי קנאביס רפואי מדווחים על שיפור איכות השינה ושיפור בכמות ה׳טיקים׳ לחולים בתסמונת טורט. תוצאות חיוביות נרשמו גם לחולי אנורקסיה, דלקות פרקים, גלאוקומה ומיגרנה.​

(*קנאביס רפואי יעיל במידה מסוימת בבחילות והקאות הנגרמות על ידי כימותרפיה (CINV) ועשוי להוות אופציה סבירה בקרב אלה שאינם משתפרים בעקבות טיפול מועדף. מחקרים השוואתיים מצאו כי הקנבינואידים יעילים יותר מכמה תרופות אנטי-דלקתיות קונבנציונאליות כגון פרוכלורפרזין, פרומתזין, ומתוקלופמיד בשליטה על CINV, אך אלה משמשים בתדירות נמוכה יותר בגלל תופעות לוואי כולל סחרחורת, דיספוריה והזיות. שימוש ארוך טווח בקנאביס עלול לגרום לבחילות והקאות, מצב המכונה תסמונת היפרמזה קנבינואידית (CHS).

 

אפילפסיה 
 

ביחידה לנוירולוגיה של הילד נערך טיפול מבוקר בילדים ובמבוגריםצעירים עם אפילפסיה עמידה ביותר (עמידים לפחות לחמש תרופות, וחלקם נכשלו בהשתלת קוצב ווגלי, דיאטה קטוגנית וניתוח אפילפסיה). הטיפול המבוקר היה כרוך בהגדרת קוי המנחה לאישור למתן קנאביס רפואי מועשר CBD על ידי היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות) לילדים עם אפילפסיה, וצוות היחידה לקח חלק פעיל בקביעת קווים מנחים אלה.

בשנים 2018-2014 אושרו 166 רשיונות לשימוש בשמן קנאביס רפואי לילדים מתבגרים ולבוגרים צעירים המטופלים ביחידה לנוירולוגיה של הילד. השימוש בשמן נעשה בהתאם לספרות המקצועית בתחום ובהתאם לניסיון שנצבר ביחידה המצטברת - בחירת סוג השמן, קביעת המינון, מהלך הטיטרציה (קביעת ריכוז החומרים בתמיסה), שינויים בתרופות אחרות ומעקב אחר התגובה.

מתוך 166 הרשיונות שניתנו, 88 ילדים ומבוגרים צעירים מטופלים עד היום (2018). באנליזה שנעשתה ביחידה ופורסמה במאמר (יחד עם עוד 3 מרפאות נוירולוגיה ילדים בארץ) - התוצאות מבטיחות: יותר מ-30% מהמטופלים מראים תגובה ברורה לטיפול - ירידה של יותר מ-50% בתדירות ההתקפים. ב-10% מהמטופלים הושגה שליטה מלאה בהתקפים.

 

גלאקומה

 

גלאוקומה היא קבוצה של מחלות בעיניים, שבכולן חל ניוון כלשהוא ו/או מוות של תאים בעצב הראייה. עצב הראייה הוא קבוצה עבה של קצות תאי החישה הנמצאים בעיניים, אליו מתרכזים כל המידע הנקלט משדה הראייה ועוברים לפענוח באיזורים האוקסיפיטלים של המוח. כאשר תאים בעצב הראייה מתים, חלק מהמידע לא מגיע למוח, וכך בעצם מצטמצם שדה הראייה. כשהמחלה אינה מטופלת ומתקדמת, האדם עשוי לאבד את כל שדה הראיה ולהתעוור.
טיפול רפואי עם קנאביס רפואי מפחיתה את הלחץ התוך עיני ולכן, במצבים של גלאוקומה קשה, וכאשר הטיפול התרופתי הרגיל אינו עוזר בהפחתת הלחץ, ו/או כאשר טיפול בלייזר או התערבויות כירורגיות אינן מובילות לתוצאות מספקות, משרד הבריאות מאשר שימוש בקנאביס רפואי.

טיפול בקנאביס הרפואי יעיל גם במצבים קלים יותר של גלאוקומה. הטיפול גורם לירידה בייצור הנוזל התוך עיני, וכך יורד הלחץ על העצב. מטופלים אשר משתמשים בקנאביס מדווחים כי בטווח הארוך אין ירידה נוספת בראייה וצמצום נוסף של שדה הראיה.

בטווח המיידי יש ירידה ואפילו העלמות של ההילות החזקות סביב מקורות של אור. שיפור איכות החיים של החולים היא מיידית, משום שהם מסוגלים להתנהל בצורה עצמאית גם בחושך, הם יכולים לקרוא, והם חווים פחות אפיזודות של “עיוורון לבן” חולף.

יש לציין, שקנאביס רפואי הוא טיפול זול יותר בהשוואה לטיפולי לייזר וניתוחים, ותופעות הלוואי שלו קלות ביותר ביחס לתופעות הלוואי שעשויות לגרום התרופות הקונבנציונאליות.

bottom of page